English
Bulgarian

21 НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА ИСКАТ ЗАБРАНА ЗА СОНДИРАНЕ В МОРЕТО

 

“Приятели на Черно море” е единствената българска организация, подкрепила кампанията

 

Десет години след експлозията на 20 април 2010 година, довела до най-големия нефтен разлив в човешката история, европейската фондация Surfrider и 21 неправителствени организации в Европа, обединяват усилията си за защита на световния океан в кампанията „Сондирането убива“. Искането е до 2035 г. да се забранят добивът и проучването за нефт и газ в Европа. Сдружение “Приятелите на Черно море” е единствената българска организация, приобщена към каузата.

Сондирането в моретата е катастрофа както за околната среда, така и за икономиката. Всички етапи от сондирането (проучване, експлоатация, поддръжка и демонтаж) имат драматични и необратими последици за биоразнообразието в Световния океан и поставят в опасност човешки животи и бъдещето на различни морски видове. Сондирането в моретата вреди също на живота и прехраната в крайморските райони. Наетите в европейския туризъм и рибарството са 40 пъти повече от хората, ангажирани в дейностите, свързани със сондирането за нефт и газ (2 570 000 срещу 63 000 души през 2017 г.) и генерират 5 пъти повече печалби – 85 срещу 17 млрд. евро през 2017 г.

Тази година европейската фондация Surfrider започна активна битка за общество, което ще защити морските обитатели и среда. Предстои ревизия на Директивата за безопасност на нефтените и газовите дейности в морски райони – 2013/30/EU и неправителствените организации, заедно със Surfrider, са мобилизирани да се борят за забрана на морското сондиране.

„Настоящата 2020 г. ни дава неповторима възможност да оформим бъдещето на енергийната политика на нашите континенти. Ако Европа иска да изпълни ангажиментите си от Парижкото споразумение да поддържа повишаването на температурите под 1,5°C, както и амбицията си да стане климатично неутрална до 2050 г., тя трябва да сложи край на морските сондажи за нефт и газ“, коментира говорителят на Surfrider Antidia Citores.

„Забраняването на сондирането в моретата е първата стъпка към преодоляването на пристрастеността ни към изкопаема енергия. Категорични сме, че трябва да се търси нов път, по който да градим новия свят”. Убедени сме, че предстоящите промени в глобален план са неизбежни и жизнено важни за поколенията след нас. Затова не бива да оставаме безучастни”, каза председателят на Сдружение “Приятели на Черно море” Анелия Скримова.

Кампанията „Сондирането убива“ има за цел да подпомогне всички заинтересовани страни да научат за последствията от сондирането в морето, особено за опазването на океана.

След като стартира кампанията на 20 април, европейската фондация Surfrider и партньорите й  ще продължат действията си на законодателно ниво, като ще настояват за амбициозно преразглеждане на Директивата за безопасност на нефтените и газовите дейности в морски райони  – 2013/30/EU.

По-късно през 2020 г. чрез специално създадена платформа, ще продължат усилията ни за мобилизиране на обществото чрез насърчаване на гражданите да повдигнат този проблем пред членовете на Европейския парламент.

Нашият океан и нашите брегове представляват екологично, икономическо и развлекателно съкровище, което е застрашено от морското сондиране. С кампанията си „Сондирането убива“ призоваваме целия ЕС за прекратяване до 2035 г. на тази вредна практика.

 

Презентация – manifesto_web

 

Харесайте страницата на “Приятели на Черно море“ във фейсбук или ни последвайте в Twitter.

 

Тук можете да видите страницата на Surfrider Foundation Europe и профилът на организацията в Twitter.

Print Friendly, PDF & Email
By |2020-04-21T15:42:31+00:00April 21st, 2020|Categories: Member's News, press releases, Publications|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment